رفسنجانی چگونه سیاستهای اقتصادی تاچر را كپی كرد؟
آیتالله اكبر هاشمی رفسنجانی برای یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری بار دیگر خود را كاندید كردهاند. این در حالیاست كه بسیاری از كارشناسان اقتصادی و استادان دانشگاه نقدهای گستردهای را به عملكرد 8 ساله ریاست جمهوری ایشان وارد میدانند. سیاستهایی كه هاشمی رفسنجانی در دوران ریاستجمهوری خود بر اقتصاد اعمال كرد موجب شد كه تورم به معضل حاد اقتصاد تبدیل شود و به فقر و اختلاف طبقاتی دامن زده شود. این سیاستها كه برگرفته از مكتب سرمایهداری و به طور خاص از مكتب نئولیبرالها گرتهبرداری شده بود موجب شد كه اقتصاد به سمت مصرفگرایی افراطی و فقیرتر شدن اقشار مختلف گرایش پیدا كند. برای بازخوانی عملكرد اقتصادی دوران ریاستجمهوری هاشمی رفسنجانی به سراغ مهدی تقوی كارشناس اقتصادی و استاد دانشگاه رفتهایم.
آنطور كه بسیاری از كارشناسان و استادان دانشگاه میگویند بسیاری از معضلات اقتصادی فعلی ناشی از عملكرد اقتصادی دوران ریاست جمهوری هاشمی رفسنجانیاست. بنابراین این سوال پیش میآید كه هاشمی چه سیاستی را در اقتصاد پیش گرفت كه اكنون ما در این وضع قرار داریم؟
شاید اصلیترین و مهمترین دلیل انتقاد از عملكرد اقتصادی هاشمی رفسنجانی در پیش گرفتن سیاستهای تعدیل اقتصادی در دوران ایشان باشیم. مردمی كه آن دوره را با پوست و استخوان خود حس كردهاند به خوبی نتایجی كه سیاستهای تعدیل برای اقتصاد در پی داشت را میدانند. اگر دقت كنیم این روز
![](http://www.shafaf.ir/files/fa/news/1392/2/27/72660_239.jpg)
ها هم دقیقا با معضلات و مشكلات آن روزها روبهرو هستیم. از یك سو با تورم افسارگسیخته بالای 32 درصدی روبهروییم و از سوی دیگر شاهد سیل عظیم جمعیت بیكار جوان هستیم. در این دوره همچنین فاصله طبقاتی و فقر هم بیش از پیش رشد كردهاست. چنین وضعیتی را ما در دوران آقای هاشمی هم دقیقا تجربه كرده بودیم. یعنی سیا
ستهای نادرستی كه هاشمی در اقتصاد در پیش گرفت را احمدینژاد به شكل و فرم دیگری اجرایی كرد و برای همین شاهد شرایط یكسانی هستیم.
سیاستهای تعدیل آقای هاشمی به نرخ تورم دامن زد و در برههای این نرخ تا 50 درصد هم پیش رفت. تورم 50 درصدی در كشور ما آسیبهای فراوانی را متوجه قشر متوسط و فقیر جامعه كرد. بیاعتمادی اقتصادی و بحرانی بودن فضای اقتصاد یكی از اصلیترین شاخصههای دوران ریاست جمهوری آقای هاشمی بود.
در این میان نباید از نرخ روز افزون بیكاری، از بیكاران جوان گرفته تا جمعیت میانسال در دوره ایشان غافل شد. وقتی بیكاری افزایش پیدا كند مسلما ما با جمعیت فقیرتری روبهرو خواهیم بود. جمعیت فقیرتر هم بر افزایش خط فقر دامن میزند. پس سیاست تعدیل، نرخ تورم افسارگسیخته و بیكاری از اصلیترین مشخصات دوران ریاست جمهوری ایشان است.